Zodra je oud genoeg bent om voor het eerst met seks te gaan experimenteren, wordt het ook hoog tijd om over condooms te praten. Condooms zijn tegenwoordig niet meer uit het seksuele verkeer weg te denken. Mensen hebben tegenwoordig regelmatig meer partners na elkaar, of soms zelfs tegelijk, dus het is van groot belang om door middel van het gebruik van condooms jezelf te beschermen. Condooms hebben lange tijd een slechte naam gehad. Ten eerste omdat er vaak werd gezegd dat ze ervoor zorgden dat vooral mannen weinig meer voelden van het contact dat ze maakten met een ander lichaam, op de plek waar de condoom gedragen werd uiteraard. In de afgelopen twintig jaar is er echter veel veranderd op het gebied van condooms. Er is veel onderzoek gedaan naar manieren om condooms prettiger in het gebruik te maken. Zo zijn er tegenwoordig allerlei verschillende soorten en maten verkrijgbaar. Daardoor kan iedereen condooms vinden die goed aansluiten bij zijn of haar lichaam en wensen. Denk bijvoorbeeld aan extra grote of kleine condooms, condooms die van extra dun materiaal gemaakt zijn, condooms met extra glijmiddel of zaaddodende pasta, of zelfs condooms voor vrouwen. Het kan vandaag de dag allemaal! De ontwikkelingen op het gebied van condooms zijn zelfs zo ver voort geschreden dat er nu ook mensen zijn die condooms vooral kopen voor het extra plezier dat ze kunnen opleveren. Denk bijvoorbeeld aan condooms met allerlei verschillende smaakjes (van aardbei tot piña colada), of verschillende texturen (zoals ribbels, noppen, hobbels en bobbels), die vooral het genot van de vrouw kunnen verhogen doordat ze wat meer frictie veroorzaken en de bewegingen zo beter voelbaar maken. Zulke condooms zijn niet eens altijd volledig veilig, maar vooral voor de fun.

Meer over condooms

Condooms zijn niet zo nieuw als je zou denken. Honderden jaren geleden werd er al geëxperimenteerd met condooms uit geweven stoffen. Zonder goede resultaten, maar toch! Schapendarm bleek een beter materiaal om condooms van te maken, al is het niet zo goed als latex, dat later de boventoon ging voren in de productie van condooms. Toch worden condooms van schapendarm nog steeds gemaakt en gebruikt, bijvoorbeeld door mensen met een allergie voor latex. Voor hen bestaat ook de mogelijkheid tot het gebruik van polyetheen en polyurethaan. Deze schijnen wel veel minder prettiger aan te voelen tijdens de geslachtsgemeenschap. Condooms worden dikwijls gebruikt vanwege verschillende redenen. Ten eerste om zwangerschap tegen te gaan. Ze vangen het zaad van de man op, zodat het niet in staat is terecht te komen in het lichaam van de vrouw en het eitje te bevruchten. Ook zijn ze een goede manieren om beide partners te beschermen tegen SOA’s, oftewel seksueel overdraagbare aandoeningen. Ze voorkomen de uitwisseling van lichaamsvloeistoffen die virussen en bacteriën kunnen bevatten. Vooral sinds het Hiv-virus, dat tot AIDS kan leiden, in de jaren tachtig op grote schaal om zich heen greep wordt het gebruik van condooms ter voorkoming van ziektes met veel urgentie aangemoedigd. Het gebruik van condooms is dus zeker iets om serieus in overweging te nemen.

Condooms goed gebruiken

Op zich zijn condooms een goed middel om jezelf te beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen en zwangerschap. Tegen dat laatste bieden ze zo’n 96% bescherming. Let op: dit is dus geen volledige bescherming. Om ervoor te zorgen dat je meer zekerheid hebt om niet zwanger te worden, kun je ervoor kiezen om naast condooms ook bijvoorbeeld hormonale anticonceptiemiddelen te gebruiken, zoals de pil (de klassieke pil, maar ook de prikpil), een staafje in je arm, of een spiraaltje dat hormonen afgeeft in je baarmoeder. Let er wel op dat als je een van deze middelen gebruikt, je nog niet beschermd bent tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Het gebruik van zowel een condoom als een andere vorm van bescherming is dus de veiligste optie. Waar je ook op moet letten is dat je het condoom goed aanbrengt. Zorg ervoor dat je dit doet als er daadwerkelijk sprake is van een erectie en houd het reservoir in het topje dicht tussen duim en wijsvinger, zodat hier geen luchtbel in kan ontstaan bij het omdoen van het condoom. Condooms kunnen daardoor namelijk knappen. Wees ook voorzichtig met scherpe nagels, ringetjes en dergelijke, die het condoom kunnen beschadigen. Gebruik bij latex condooms bovendien geen olie als glijmiddel. Het materiaal gaat daardoor steeds poreuzer worden en is daardoor niet meer volledig betrouwbaar. Sommige mensen denken dat het veiliger is om twee condooms over elkaar te gebruiken. Dit is echter een gevaarlijk fabeltje: ze worden er zelfs minder betrouwbaar van, doordat ze over elkaar heen kunnen gaan glijden en elkaar zo kunnen beschadigen. Als je van plan bent anale seks te gaan hebben, schaf daarvoor dan speciale, dikkere en stevigere condooms aan. Gewone condooms zijn daarvoor niet afdoende. Iets anders wat nog wel eens misgaat in het gebruik van condooms is dat mensen per ongeluk een condoom gebruiken dat al lang over datum is. Niet iedereen scoort even vaak als hij of zij zou willen. Het is verleidelijk om, als het dan weer eens feest is, een condoom te gebruiken dat je nog hebt liggen. Ze zijn tenslotte niet echt goedkoop, maar je snijdt jezelf hiermee in de vingers. Oude condooms zijn niet meer betrouwbaar omdat het materiaal poreus wordt naar verloop van tijd. Probeer ook geen geld te besparen door een condoom twee keer te gebruiken. Ze zijn maar voor een keer betrouwbaar. Een manier om wel voor minder geld veilige seks te hebben is meedoen aan bepaalde acties waarmee je gratis condooms kunt sparen. Kijk bijvoorbeeld eens op websites als www.zerodeals.nl. Veel plezier!