Verschillende concurrenten van de zoekmachinegigant Google hebben een brief gestuurd aan de Europese Commissie. Ze zijn van mening dat de EC Google voor het gerecht moeten dagen omdat het bedrijf zich schuldig zou maken aan concurrentievervalsing en machtsmisbruik. Daarnaast zijn ze ervan overtuigd dat alleen praten met Google niet tot gewenste resultaten zullen leiden.

Op dit moment is de EC al in gesprek met Google na een twee jarig durend onderzoek naar eventueel machtsmisbruik van Google. De EC bespreekt nu een schikking met Google. Concurrenten van Google zijn bang dat een dergelijke schikking niet tot gewenste effecten zal leiden door gebrek aan kracht.

De eisers willen dat Google haar zoekalgoritme aanpast zodat niet de diensten van Google alleen maar bovenaan komen te staan in de zoekresultaten, maar zodat ook concurrerende bedrijven een kans maken om gevonden te worden. Ze vinden dat Google alle mogelijke zoekresultaten gelijk moet behandelen, dus niet alleen hun eigen diensten anders laten waarderen.

De Europese Commissie is op de hoogte van de klachten, maar heeft nog nooit concrete stappen ondernomen om hier iets aan de veranderen. Gerechtelijke procedures zijn al helemaal niet aan de orde geweest. De commissie laat Google eerst zelf een oplossing aandragen.

De zoekmachine van Google voldoet aan meer dan 90 procent van de Europese vraag. Daarnaast heeft Google met onder andere Google Maps en Google News diensten die concurreren met vergelijkbare organisaties die gedeeltelijk steunen op internetverkeer via de zoekmachine van Google. Dat is niet eerlijk geregeld vinden de klagers en daarom is er een klacht ingediend.

Bron: Nu.nl